De beek als doorstroommoeras

Wat een beek weet — een project van Valerie van Leersum

De beek als doorstroommoeras duidt de gebieden waar de Stiemer ruimte heeft gekregen om buiten zijn oevers te treden. Een doorstroommoeras is een moeras dat ontstaat doordat één of meer beken door een wat lager gelegen zone stromen, waardoor een moerassig gebied ontstaat.

De vaak met knuppelpaden bewandelbare gebieden zijn rijk aan biodiversiteit en bieden een bijzondere beleving voor de bezoeker.

Uitgelicht: waterkerssoep

Waterkers behoort namelijk tot één van de meest gezonde voedingsmiddelen in de wereld. Je kan het hoog op het lijstje zetten van superfood. De bloeitijd is van mei tot oktober. Aan de planten groeien kleine witte bloemetjes. De stelen en het blad worden voor consumptie gebruikt. Zodra de waterkers gaat bloeien is ze niet meer geschikt voor consumptie. In het Emiel van Dorenmuseum kwam ik in contact met vrijwilligster Gabrielle Kerkhofs. Zij vertelde mij over Waterkerssoep en is voor ons op expeditie gegaan. Hierbij haar recept: 1 ajuin fruiten in de pan. 1, ¼ liter water erbij, dan de waterkers in grove stukken (inclusief steeltjes), 1 groenteblokje toevoegen en 20 minuten laten koken op een zacht vuur. Vervolgens fijn mixen. Serveren met een beetje room en smullen maar!

‘HET IS EEN ZWARTE BEEK GEWEEST, EEN RODE BEEK. ZE IS VERZAKT EN RECHT GETROKKEN TERWIJL ZE EIGENLIJK KROM WILDE GAAN. MAAR ZE IS ALTIJD BLIJVEN STROMEN, HEEFT HAAR WERK GEDAAN; HET IS EEN BEEK MET KARAKTER.’  — Annemie Boonen

‘IK NOEM HET EIGENLIJK DE STIEMER DELTA HIER’. — Hubert Thijs