“Ik ben gisteren terug gekomen van wederom vier bijzondere dagen veldwerk in de Stiemervallei. Ik denk dat ik nu de gehele Stiemer heb bewandeld. Planten verzameld, water meegenomen, gefotografeerd, Stiemerproducten opgespoord en met bijzonder aardige Stiemerlabbers gesproken. Zes tot nu toe, en volgende week nog een aantal. Het geeft mij meer inzicht in de vallei en betrokkenheid van de omwonenden. Erg fijn.” — Valerie van Leersum, 2 november 2021
Valerie van Leersum, een Nederlandse kunstenares en vormgeefster, is op veldonderzoek in de Genkse Stiemervallei. Vol bevlogenheid rapporteert ze over haar bevindingen, de gevonden schatten, haar fijne samenwerking met het Emile van Dorenmuseum, en haar eerste indrukken van de Genkenaren die ze onderweg is tegengekomen. Ze geeft aan geïnspireerd te zijn door de vallei. Met haar project ‘WAT EEN BEEK WEET’ tracht Valerie deze verscheidenheid in gezichten te vatten en samen te brengen in vijf ‘portretten’:
Om te komen tot haar portretten baseert Valerie zich op veel dingen: genomen foto’s, aanwezige flora en fauna, gevoerde gesprekken met Genkenaren maar ook de wetenschappelijke data die verzameld werd in het ‘Stiemerlab’ project. De portretten zijn kleurrijke verbeeldingen van vijf specifieke plekken in de vallei met elk zijn bijzondere kenmerken en rijke verhalen. Samen geven zij een gezicht aan de vallei, en laten ze zien wat zij is en wil gaan worden. Elk detail vertelt een verhaal en samen vormen ze een prachtig geheel. Net als een zoekplaat waar je kan blijven naar kijken en telkens nieuwe elementen ontdekt. Voor wie de Stiemervallei kent bieden deze portretten een fijne herkenning. Wie de Stiemervallei nog niet kent, kan ze leren kennen via het werk van Valerie van Leersum.
De bundeling van vijf portretten van de Stiemerbeek die Valerie van Leersum realiseerde, is één van de mooie dingen die dit project voortbracht. En dit boekje is daar een belangrijk onderdeel van. Het geeft inzicht in hoe de vijf portretten van de Stiemervallei tot stand kwamen; het toont de verschillende onderdelen waaruit zij bestaan. Het vormt de legende voor de veelheid van gezichten van de Stiemervallei. Van vuurlibellen en steenkool naar DNA sporen en verhalen over soeprecepten: het illustreert het wat de Stiemerbeek, en haar omliggende vallei, weet.